Zielona żywność to kategoria produktów o wyjątkowych właściwościach odżywczych, do której zaliczają się między innymi trawy zbożowe, zielone mikroalgi i sinice. Wśród nich szczególną uwagę zwracają dwa: młody jęczmień i chlorella. Sok z młodego jęczmienia, tłoczony z liści tej rośliny, jest ceniony za wysoką zawartość enzymów, przeciwutleniaczy, witamin oraz fitosubstancji i minerałów, które wspierają organizm w wielu procesach biologicznych. Z kolei chlorella wyróżnia się niezwykle wysoką zawartością chlorofilu. Oprócz składników odżywczych podobnych do tych obecnych w młodym jęczmieniu dostarcza unikalnych substancji, takich jak czynnik wzrostu CGF, działający antybakteryjnie chlorellin oraz sporopolenina, wspomagająca proces detoksykacji organizmu.
Z czego wynika prozdrowotne działanie zielonej żywności?
Zielona żywność to niezwykle bogate źródło substancji wspierających zdrowie. Trawy zbożowe, mikroalgi i inne produkty z tej grupy dostarczają organizmowi wielu kluczowych składników odżywczych, które mogą znacząco poprawić jego funkcjonowanie. Młody jęczmień, na przykład, ma czterokrotnie więcej wapnia niż mleko oraz dziesięciokrotnie więcej żelaza niż szpinak. Jest bogaty w minerały, witaminy, a także silne przeciwutleniacze, takie jak superoksydysmutaza (SOD) czy substancje fenolowe wspomagające zdrowie.
Chlorella, znana z wyjątkowo wysokiej zawartości chlorofilu, działa regeneracyjnie na organizm, wspomaga tworzenie krwi i spowalnia procesy starzenia. Zawiera również naturalny antybiotyk zwany chlorellinem, kwas foliowy, witaminy oraz znaczne ilości żelaza, których ma nawet więcej niż jęczmień. Obydwa te produkty dostarczają organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów oraz cennego białka, co czyni je niezwykle odżywczymi.

Czy chlorella i młody jęczmień zaliczaną się do leków?
Mimo iż odpowiedź brzmi: nie, zielona żywność nie jest lekiem, to jednak jej regularne spożywanie może wspierać procesy regeneracyjne organizmu i pobudzać jego zdolności do samodzielnej walki z różnymi dolegliwościami. Dzięki temu, że dostarcza niezbędnych składników odżywczych, wspiera oczyszczanie organizmu, a także pomaga utrzymać równowagę zdrowotną. Włączenie jej do diety może zmniejszyć zapotrzebowanie na leki, zapobiegać wielu chorobom i poprawiać samopoczucie.