Zdrowie

Czy kasza manna jest zdrowa?

• Zakładki: 55


Kasza manna, czyli grysik, to produkt, który kojarzy się przede wszystkim z przysmakami dla dzieci. Miękka kaszka ugotowana na mleku z dodatkiem owoców to ulubiony deser wielu maluchów, ale kaszę mannę można też włączyć do diety osoby dorosłej. Czy taka kasza jest zdrowa? Jakie składniki odżywcze zawiera? Czy każdy może spożywać potrawy z kaszą manną? Na te i inne pytania odpowiadamy w tym artykule. Czytaj dalej!

Czy warto włączyć kaszę mannę do diety?

Kaszę mannę zdecydowanie warto dodać do jadłospisu dzieci i dorosłych – szczególnie osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Dlaczego? Kasza manna jest bogata w witaminy z grupy B, tak ważne szczególnie dla wegetarian i wegan. To one odpowiadają za lepsze funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego i przemianę węglowodanów w energię. W kaszy znajdziemy też sporo żelaza, ale i jodu oraz wapnia i magnezu. Kasza manna jest lekkostrawna i łagodna dla żołądka, a przy tym sycąca. Ze względu na te właściwości poleca się ją osobom cierpiącym na problemy z układem pokarmowym i kłopoty z trawieniem. Zaleca się ją w przypadku nieżytu żołądka czy też zapalenia błony śluzowej jelit.

Kto nie powinien jeść kaszy manny? Przede wszystkim osoby cierpiące na celiakię, jako że kasza manna zawiera gluten (na diecie bezglutenowej lepiej sprawdzi się kasza gryczana albo jaglana), albo mające alergię na pszenicę. Warto odnotować też, że kasza składa się głównie z węglowodanów i ma wysoki indeks glikemiczny. Czy w takim razie kasza manna jest zdrowa? Zdecydowanie! Pomimo tego, że inne kasze mają często więcej witamin i minerałów, manna nie ma sobie równych w diecie lekkostrawnej.

Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem Biozdrowy.pl.

Fot. Shutterstock.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
52 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.