Zmiana nawyków żywieniowych nie jest trudna. Wymaga jednak zmiany w doborze produktów, a także zmiany w samym przyrządzaniu obiadów i innych posiłków. Poznaj najważniejsze zasady zdrowego gotowania i zadbaj o zdrowie swoje i swoich najbliższych.
Ważna technika gotowania – jak zdrowo gotować posiłki, które znamy i lubimy?
Aby zdrowo gotować, nie zawsze musisz przeprowadzać rewolucje kuchenne. Okazuje się bowiem, że często wystarczy zmienić technikę gotowania, by przygotować te same dania w zdrowszej wersji. Smażenie na głębokim tłuszczu warto zamienić na pieczenie, gotowanie na parze lub smażenie beztłuszczowe. Jeśli przygotowujesz mało kaloryczne danie, nie musimy całkowicie rezygnować z tłuszczu. Możesz przygotować zdrowy, szybki i pożywny posiłek – potrzebna nam będzie mała patelnia, papryka, cukinia, cebula lub dowolna mieszanka warzyw mrożonych oraz źródło białka w postaci mięsa lub tofu. Patelnię wystarczy skropić tłuszczem i dobrze ją rozgrzać – składniki zacznij wrzucać na dobrze rozgrzany tłuszcz – rozpoczęcie smażenia na niedostatecznie rozgrzanym tłuszczu sprawia, że jest on wchłaniany przez przyrządzane produkty.
Chcąc zdrowo gotować, musisz unikać przypalania potraw oraz ich przegotowywania – warzywa, ale i inne produkty spożywcze tracą wówczas dużo witamin. W zdrowym i świadomym pomogą Ci dobrej jakości garnki na indukcję – zestaw szybko się nagrzewają i skracają czas przyrządzania posiłków. Gotując na indukcji łatwiej więc się skupić i stosować do przepisów, a dania tak przygotowane są nie tylko pyszne, ale i zdrowsze.
Pamiętaj również, by nie szorować metalowymi łyżkami czy łopatkami po teflonowych patelniach i garnkach. Porysowany teflon jest bowiem szkodliwy dla zdrowia. Również staranne i bardzo dokładne mycie wszystkich naczyń jest niezwykle ważne – gotując lub smażąc na choćby śladowych ilościach starego tłuszczu nie jest zdrowe, niszczy również garnki i patelnie.
Fot. Shutterstock.