Jakie potrawy można jeść palcami? O savoir-vivre przy stole opowiadają specjaliści z firmy Gerlach
Część zasad savoir-vivre przy stole obejmuje zachowanie się podczas spożywania posiłków. Dzisiaj przyjrzymy się potrawom, które można jeść palcami, a które bezwzględnie wymagają jedzenia sztućcami. Czy dotychczas jedliśmy zgodnie z etykietą?
Potrawy, które można jeść palcami – o czym jeszcze warto pamiętać?
Do potraw, które można jeść palcami, zaliczamy pieczywo. Kanapki, a także wszelkiego rodzaju bułki czy chleb, które maczamy w oliwie czy nakładamy na nie pastę. Wiele osób zastanawia się, czy bez użycia sztućców wypada zjeść pizzę lub kurczaka. W pierwszym przypadku odpowiedź jest jednoznaczna – nawet należy! Jeśli zaś chodzi o drób, można jeść palcami części z kostkami. Jeśli jednak przyjmujemy gości, warto przy zastawie położyć ładne sztućce, które pozwolą zjeść skrzydełko czy nóżkę również za pomocą widelca i noża lub chociaż obrać kości z mięsa. Dłońmi nie należy jednak jeść kotletów czy steków.
Palcami możemy jeść także owoce morza – ale tylko w panierce lub podane bez żadnego sosu. Ponadto w dłoń możemy chwycić sushi, gdy nie potrafimy posługiwać się pałeczkami. W Japonii niedopuszczalne jest jedzenie sushi nożem i widelcem i właśnie palcami jedzą ci, którzy nie radzą sobie z obsługą tradycyjnych pałeczek.
Jeśli decydujemy się swoim gościom podać dania, które można jeść palcami, zadbajmy o ich komfort i higienę. Postawmy obok zastawy małą miseczkę z wodą z odrobiną soku z cytryny, w której będzie można obmyć palce. Na stole nie może zabraknąć także serwetek. Tak zaaranżowany stół pomoże również gościom rozwiać wątpliwości, czy po podane potrawy można sięgnąć palcami.
Fot. Shutterstock.