Zdrowie

Jakie potrawy można jeść palcami? O savoir-vivre przy stole opowiadają specjaliści z firmy Gerlach

• Zakładki: 46


Część zasad savoir-vivre przy stole obejmuje zachowanie się podczas spożywania posiłków. Dzisiaj przyjrzymy się potrawom, które można jeść palcami, a które bezwzględnie wymagają jedzenia sztućcami. Czy dotychczas jedliśmy zgodnie z etykietą?

Potrawy, które można jeść palcami – o czym jeszcze warto pamiętać?

Do potraw, które można jeść palcami, zaliczamy pieczywo. Kanapki, a także wszelkiego rodzaju bułki czy chleb, które maczamy w oliwie czy nakładamy na nie pastę. Wiele osób zastanawia się, czy bez użycia sztućców wypada zjeść pizzę lub kurczaka. W pierwszym przypadku odpowiedź jest jednoznaczna – nawet należy! Jeśli zaś chodzi o drób, można jeść palcami części z kostkami. Jeśli jednak przyjmujemy gości, warto przy zastawie położyć ładne sztućce, które pozwolą zjeść skrzydełko czy nóżkę również za pomocą widelca i noża lub chociaż obrać kości z mięsa. Dłońmi nie należy jednak jeść kotletów czy steków.

Palcami możemy jeść także owoce morza – ale tylko w panierce lub podane bez żadnego sosu. Ponadto w dłoń możemy chwycić sushi, gdy nie potrafimy posługiwać się pałeczkami. W Japonii niedopuszczalne jest jedzenie sushi nożem i widelcem i właśnie palcami jedzą ci, którzy nie radzą sobie z obsługą tradycyjnych pałeczek.

Jeśli decydujemy się swoim gościom podać dania, które można jeść palcami, zadbajmy o ich komfort i higienę. Postawmy obok zastawy małą miseczkę z wodą z odrobiną soku z cytryny, w której będzie można obmyć palce. Na stole nie może zabraknąć także serwetek. Tak zaaranżowany stół pomoże również gościom rozwiać wątpliwości, czy po podane potrawy można sięgnąć palcami.

Fot. Shutterstock.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
49 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *