Zdrowie

Smażenie na głębokim oleju – porady

• Zakładki: 74


Smażenie jest jednym z najmniej zdrowych rodzajów obróbki termicznej pokarmu. Smażenie na głębokim oleju dodatkowo pogrąża duża ilość wchłanianego w produkty tłuszczu. Czy oznacza to, że powinieneś zrezygnować z uwielbianych smażonych dań? Bynajmniej! Oto porady, dzięki którym posiłek będzie zdrowszy i pyszny.

Deep frying – wybór patelni

Nie sposób smażyć na głębokim oleju w nieprzystosowanym do tego naczyniu, dlatego pierwszym krokiem jest wybór patelni bądź frytkownicy. Jeśli chodzi o patelnię, sprawdzi się głęboka. Alternatywy to wok i rondel.

Jaki olej do głębokiego smażenia?

Drugą kluczową kwestię stanowi wybór właściwego tłuszczu. Zdrowy olej do smażenia deep fry to oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej kokosowy, masło klarowane. Są to tłuszcze, których temperatura dymienia przekracza 200°C. Sprawdź na etykiecie, czy olej jest rafinowany (oczyszczony).

Jak dużo oleju do głębokiego smażenia?

Jeżeli smażysz we frytkownicy, wysokość, do której powinieneś wlać tłuszcz, znajdziesz zaznaczoną wewnątrz urządzenia. Jeśli zaś posługujesz się innym naczyniem, wlej olej do połowy bądź tak, by zostało co najmniej 5 cm przerwy od górnej krawędzi. Zadbaj o to, by stosunek smażonego produktu do ilości oleju wynosił 1:10.

Głębokie smażenie – zasady

Pamiętaj o tym, aby:

  • rozgrzać tłuszcz do 170-180°C (warzywom wystarczy niższa, pączki potrzebują wyższej),
  • ostrożnie wkładać dokładnie osuszone (!) produkty dopiero po całkowitym rozgrzaniu oleju,
  • nigdy nie wrzucać produktów z odległości ani w dużej ilości naraz,
  • nigdy nie mieszać tłuszczu z wodą,
  • filtrować olej z resztek żywności, które odpadają od produktów i utrzymują się na powierzchni.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Biozdrowy.pl.

Zdj. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
115 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *